close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 
Nezapomeň,že i ta nejstrašnější hodina v tvém životě má jen 60 minut..:-)
P.S.žáádnéé Reklamy apod.

Jak dobře znáš Richieho-test

12. dubna 2008 v 8:25 |  Richie a vše kolem něj!

Test-znáš dobře Richieho?

3.10.2007 20:07 | dOmik | ♥Richie Stringini♥
znáš dobře Richieho??
1.Kdy se narodil???
A) 27.11.
B)28.11.
C)29.11.
2.Kde se narodil???
A)Wheaton Ilions
B)Los Angels
C)new York
3)Jména jeho rodičů???
A)Richard a Kathleen
B)Kathleen a Robert.
C)Kath a Robert
4)jméno jeho nevlastního bratra???
A)Bobby
B)Bady
C)Pady
5)Jak se jmenovala:-( Richieho kočka???
A)Cookie
B)Cony
C)Kandra
6)Bývalá přítelkyně se jmenuje(poslední přítelkyně)???
A)Hillary
B)Avril
C)Lalaine
7)Jak zní celé Richieho jméno???
A)Christopher Robert Stringini
B)Christopher Richard Stringini
C)Richie Stringini
8)kolik bylo Richiemu když začala soutěž BIA???
A)16
B)17
C)18
9)S kým má pokoj ve WG???
A)Jay
B)Izzy
C)Mikel
10)Má richie v monentální době přítelkyni??
A)ano
B)ne
Výsledky!!!!
1--B
2--A
3--B
4--A
5--A
6--C
7--B
8--A
9--A
10--B
jak si dopal/a...
10-9 bodů---v tomto testu si opravdu machr Richieho znáš naprosto dokonale . . .
8-6 bodů--- no no no mohlo to bejt horší ale taky i lepší měl/a bys na sobě máknout . . .
5-0 bodů--- ajej tak ty si to vůbec nezvládla musíš na sobě hodně hodně máknou aby se z tebe stal velkej fanda us5 . . .
ZDROJ: Katkaus5
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama